Uleiurile in alimentatie
In Romania, uleiul cel mai des folosit provine din semintele de floarea soarelui. Exista insa multe posibilitati de a obtine o masa gustoasa fara uleiuri rafinate a caror utilizare este recomandata a fi redusa la minimum. Trebuie sa ne obisnuim sa consumam grasimile in forma lor naturala, adecvata necesitatilor organismului pentru a nu dezechilibra procesele extrem de sensibile ale corpului. Cerealele integrale, nucile, alunele, semintele care nu sunt modificate de procesele moderne de rafinare, precum si fructele care contin uleiuri-avocado si masline-, impreuna cu vegetalele furnizeaza un aport mai mult decat suficient din diferitele grasimi de care organismul are nevoie.
Cateva cuvinte despre folosirea uleiului la prajire
Prajirea produselor alimentare in ulei, untura, unt sau margarina are efecte daunatoare. Uleiurile si grasimile incalzite sufera procesul de autooxidare, iar intensitatea autooxidarii e proportionala cu gradul nesaturarii grasimilor si cu prezenta ori cu lipsa substantelor care favorizeaza sau franeaza oxidarea. S-a consatatat ca grasimea animala sufera mai repede autooxidarea decat uleiurile de origine vegetala chiar daca grasimile animale sunt saturate. Aceasta se datoreaza lipsei antioxidantilor naturali in grasimea animala.
Cand cineva decide sa gateasca sanatos, trebuie sa evite orice prajire a alimentelor. Aceasta nu inseamna ca hrana nu va mai avea un gust placut ci faptul ca obiceiurile mostenite si cultiuvate de decenii trebuie regandite si inlocuite, in mod constient, cu metode sanatoase de gatit. Nu trebuie sa ne cramponam de gusturile cu care am fost obisnuiti, ci sa descoperim gusturile naturale , nealterate, pe care sa le acceptam si care, foarte curand, vor fi pretuite. Cei care la inceput nu pot renunta la ulei asa usor, trebuie sa consume cat mai putin, preferabil uleiurile presate la rece, care sunt cel mai putin expuse la incalzire, in timpul extragerii si al rafinarii.
Uleiul de masline
Am prezentat cateva dintre dezavantajele uleiului de floarea soarelui. Pentru multi e insa greu sa renunte cu totul la ulei. Daca faceti parte din aceasta categorie, iata o alternativa mai sanatoasa-uleiul de masline.
Cu toate ca recunoasterea stiintifica a avantajelor lui este de relativ recenta, in bazinul mediteranean, uleiul de masline este cunoscut de cel putin 5000 de ani. Uleiul de masline contine cantitati apreciabile de vitamina A si E, are o stabilitate termica mai mare, se oxideaza greu si rancezeste mai greu. Ar fi de dorit sa se foloseasca uleiul de masline presat la rece, dar care are un aspect tulbure si nu rezista mult timp pe rafturile magazinelor.
Cantitatile mari de grasimi influenteaza in mod negativ sistemul imunitar, diminuandu-i capacitatatea de a infrunta tumorile, alergiile, infectiile . S-a constatat ca acizii grasi necesari sunt absolut indispensabili pentru o buna functionare a mecanismelor de autoaparare a organismului, insa exista o limita care nu trebuie depasita.