Supermarketul si sanatatea
O nutritie buna incepe cu alegerile pe care le facem la supermarket. A gati sanatos e o provocare cand nu ai ingredientele necesare in bucatarie. Dar cine are timp sa stea sa citeasca toate etichetele produselor, sa vada care sunt hranitoare sau nu. Cumparaturile la supermarket pot fi dificile, din cauza ca sunt atat de multe optiuni.
Dar cu putin ajutor, alegerile sanatoase se pot regasi in frigiderul si bucataria noastra.
Planuieste dinainte
Procesul incepe inca dinainte de a merge la cumparaturi, spun expertii. Inainte sa mergi la supermarket, planuieste mesele pentru saptamana in curs si fa o lista cu ce cumperi. Dureaza cateva minute, dar iti salveaza timpul de a te intoarce inapoi la magazin ca ai uitat ceva. Pentru a economisi bani, foloseste bonuri de masa, si cauta reducerile supermarketului. Si nu te du la cumparaturi flamanda. Asta duce la impulsul de a cumpara produse care nu sunt neaparat sanatoase.
“Cand iti planuiesti lista, asigura-te ca ai inclus toate alimentele necesare pentru sanatate”, ne avertizeaza Elizabeth Ward, autor al The Pocket Idiot’s Guide to the New Food Pyramids. Trebuie sa incluzi fructe, legume, cereale integrale, lactate, carne slaba, peste, pui, fasole si nuci, spune ea. Multi dintre noi tindem sa consumam aceleasi mancaruri la nesfarsit. Dar varietatea condimenteaza viata, spune Ward. Atfel, in loc de cartofi albi alege cartofi dulci care sunt mai bogati in beta-caroten, sau spanac in loc de salata iceberg. Aventureaza-te, incearca noi fructe si legume in fiecare saptamana.
Ai parte de aceleasi beneficii nutritionale cu mai putine pesticide, la produsele organice, de aceea e important ce alegi sa cumperi. Alege un curcubeu de fructe si legume. Culoarea reflecta diferitele vitamine, minerale si fitonutrienti continuti de fiecare fruct si leguma.
Painea, cerealele si pastele. Alege-le pe cele mai putin procesate, din cereale integrale. De exemplu, fulgii de ovaz sunt preferabili celor instant. Dar chiar si cei instant sunt o alegere buna.
Cand alegi cereale integrale, opteaza pentru cel putin 4 grame de fibre la portie, cu putin zahar. Cerealele merg cu lapte, iaurt si fructe.
Carnea de porc, pestele si puiul. Asociatia americana de boli ale inimii recomanda peste de 2 ori pe saptamana. Somonul este cel mai bun, pentru ca oamenilor le place, e accesibil, o buna sursa de omega 3.
Produsele lactate sunt excelente surse de calciu si vitamina D si le poti servi de cate ori vrei, inclusiv iaurtul sau branza portionata, dar le poti adauga si la mancare. Daca iti place branza grasa, nici o problema, doar ai grija la cantitate.
Mancarea congelata. Fructele si legumele congelate sunt convenabile in special iarna. Acestea sunt de obicei prefierte, astfel ca pot fi gatite usor dar sunt si sanatoase.
Fructele si legumele uscate sunt la indemana de folosit in supe, salate, paste. Cand este posibil, alege legume fara adaos de sare, si fructe in suc natural. Tonul in suc propriu, supele fara grasimi, uleiul de masline ar trebui sa se regaseasca in bucataria fiecaruia dintre noi. .