Rata salbatica inabusita

Ingrediente

-2 kg carne de rata

-500 g masline

-200 ml vin

-200 ml ulei

-50 g pasta tomate

-50 g faina

-50 g ceapa

-50 g morcov

-50 g telina

-piper boabe, cimbru, foi de dafin, sare dupa preferinta

-100 g lamaie

Preparare

Rata salbatica se freaca cu malai si se spala doar pe deasupra. Se scot maruntaiele, oprind numai inima si ficatul, restul se arunca. Rata se taie in sferturi si se pune intr-un vas pentru marinare. Separat, se pregateste prin fierbere marinata din 100 ml otet diluat cu 300 ml apa si 20 ml vin rosu, cateva felii de morcovi, ceapa, telina, radacina de patrunjel, foi de dafin,  piper boabe, cimbru, usturoi, sare dupa gust. Se fierb intr-un vas acoperit 10 minute, apoi se toarna fierbinte peste rata si se acopera vasul. Daca nu se prepara rata in aceeasi zi, marinata se raceste si se toarna peste carnea de rata, se pastreaza la loc racoros 2-3 zile, intorcand carnea in timpul macerarii cel putin o data pe zi. Dupa ce a fost marinata, rata se sterge, se portioneaza si se pune la inabusit intr-un vas  cu ulei pana se patrunde bine, in grasimea ramasa, se inabusa zarzavatul taiat marunt. In timpul inabusirii se adauga faina desfacuta in putina apa rece, pasta de tomate dizolvata si apa calda necesara pentru a fierbe timp de 20-30 de minute. Cand este  gata carnea, se strecoara si se paseaza zarzavatul adaugand piperul boabe, cimbrul si foile de dafin, feliile de lamaie, maslinele oparite, vinul si se mai lasa sa fiarba. Preparatul se serveste rece.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *