Pestele protejeaza impotriva maladiei Alzheimer
Pestele este cea mai buna sursa de acizi grasi omega 3 si cercetatorii arata ca compusii uleiosi din acesta reduc inflamatiile si protejeaza impotriva bolii Alzheimer. Boala Alzheimer este o boala progresiva fatala. Pana acum, nu este cunoscut un tratament pentru aceasta maladie. Potrivit Asociatiei Alzheimer, in jur de 5.5 milioane de americani traiesc cu aceasta boala. Acum, este a cincea cauza de deces printre populatia in varsta.
Pentru studiu, cercetatorii au studiat in SUA 1.219 oameni in varsta de 65 de ani care nu sufereau de dementa. Fiecare participant a fost intrebat despre dieta zilnica si le-a fost testat nivelul de beta-amyloid din sange. Beta amyloidul este o mica parte dintre proteina mare numita proteina precursoare amyloida. O acumulare de de beta amyloid in creier e una din cauzele bolii Alzheimer.
Rezultatele au aratat ca acele persoana care consumau constant peste bogat in acizi grasi omega 3 aveau niveluri mai mici de beta amyloid in comparatie cu cei care consumau mai putin peste. S-a descoperit ca consumarea unui gram de omega 3 pe zi scadea nivelul de beta amyloizi pana la 20-30 la suta. Acest continut este egal cu consumul de jumatate de file de somon pe saptamana.
Nivelul de proteine din sange se crede ca e principalul component al placii insolubile, lipicioase care infesteaza creierul pacientilor cu Alzheimer.
“Desi nu e usor de masurat nivelul de beta amyloizi depozitati in creier in acest tip de cercetare, e relativ usor de masurat nivelul din sange, care intr-un anumit grad e similar cu cel din creier.”, spune cercetatorul sef Dr Nikolaos Scarmeas, de la Columbia University Medical Center din New York.
“Din cercetarile ulterioare cu privire la acizii grasi omega 3 sau alti nutrienti asociati cu fluidul spinal sau nivelul de beta amyloizi din creier, ori nivelul altor proteine legate de maladia Alzheimer, ne creste speranta asupra efectelor benefice pe care le poate avea dieta in prevenirea Alzheimerului”.
Cercetatorii au studiat si alti nutrienti, inclusiv acizi grasi saturati, acizi grasi omega 6, acizi grasi monosaturati, vitaminele E, C, B12, si D si betacarotenul. Insa, nu au fost asociati cu nivelul de beta-amymoizi.
Legatura dintre omega 3 si beta-amyloizii din sange ramane aceeasi si dupa cercetarea altor influente potentiale. Pestele care este bogat in acizi grasi omega 3 include somonul si heringul. In plus, acizii grasi omega 3 mai pot fi gasiti in nuci si varza de Brussels, spanac si uleiuri vegetale.