Painea integrala-baza alimentatiei sanatoase
Nimic nu e mai apetisant decat aroma si gustul unei paini calde de casa. Se pare ca s-a uitat ca painea este un aliment hranitor ce trebuie sa costituie o componenta esentiala a unui stil de viata sanatos. In comparatie cu celelalte produse ceraliere, painea contine maiu multa energie si mai multi nutrienti. Aceasta, pentru ca o parte a apei adaugate in cursul pregatirii se evaporeaza, produsul final fiind bogat in energie. Auzind acest cuvant, unii evita painea de teama de a nu se ingrasa. De la inceput, ii asiguram ca painea din faina integrala nu ingrasa daca celelalte articole de pa masa corespund principiilor unei alimentatii sanatoase. la intrunirile familiale, mai ales cu ocazia sarbatorilor, unii consuma portii generoase de fripturi si sarmale cu multa grasime, fra paine, crezand ca vor evita ingrasarea, ceea ce e o mare eroare.
In comparatie cu faina alba, faina integrala contine de 7 ori mai multe substante minerale, de cinci pana la zece ori mai multe vitamine si de trei ori mai multe fibre. Cu cat faina integrala e mai fin macinata, cu atat e mai buna asimilarea componentelor ei.
Zaharurile prezente in faina sunt glucoza, fructoza si zaharoza, primele doua fiind prezente mai ales in germenele care in faina din comert este scos. Din acest motiv, pentru a grabi rata fermentarii, se obisnuieste sa se adauge zahar.
Secretul unei paini excelente consta in framantarea aluatului. Azi, efortul acesta, de altfel foarte util organismului, este preluat de aparate. Painea din faina de grau e framantata cu aparte care se invartesc mai repede si timp mai indelungat, in timp ce painea de secara se framanta un timp mai scurt. Dupa framantare, coca din faina de grau are nevoie de un timp de odihna, de 20-30 de minute. Coca din secara sau din amestec de grau cu secara necesita timp de odihna de 5 pana la 20 de minute.
Temperatura de coacere este intre 200 si 250 grade C. Datorita temperaturii din cuptor, din amidonul si din proteinele aflate in coca iau nastere dextrine, produse de caramelizare si prajire, ce dau gustul caracteristic. Se recomanda coacerea de paini mici pentru ca temperatura inalta sa o patrunda bine , neutralizand astfel componentele din faina ce limiteaza digestabilitatea ei si distrugand celulele din drojdie. Celulele vii din drojdie ca orice organism viu necesita nutrienti pe care iii vor lua din organismul in care au ajuns. Din acest motiv, coacerea de paini mari nu e recomandabila.
Nutritionistii sunt de acord ca produsele ceraliere integrale, indiferent ca e vorba de orez, paine integrala, paste, mamaliga, fulgi de ovaz, cereale fierte furnizeaza baza alimentatiei sanatoase, toate componentele lor avand o actioune favorabila sanatatii.