Mango, regele fructelor
Mango (Mangifera indica) este un fruct de sezon, disponibil in timpul verii, de la sfarsitul lunii martie pana la inceputul lui septembrie. Acest fruct tropical, care este cunoscut ca regele fructelor, in India se crede ca este originar din campiile sub hymalaiene si distribuit de-a lungul multor continente.
Exista sute de varietati de mango in lume, de la culori verde, galben, oranj, rosu sau combinatii. Mango este unul dintre cele mai populare fructe din lume prin aroma sa unica si o excelenta valoare nutritionala. Aroma fructului este descrisa ca un amestec exotic de piersica si ananas. Un fruct de mango e de obicei dulce iar unul necopt e acrisor. Insa, ambele pot fi consumate.
In afara de gustul delicios, mango este unul din fructele cele mai hranitoare. Un ceasca de mango ofera aproape 25 la suta din continutul recomandat de vitamina C, 2 treimi din continutul de vitamina A si o cantitate mare de vitamina B6, E, pectina, fosfor, potasiu si magneziu. Iata top 10 beneficii ale fructului mango.
- Previne cancerul
Compusii fenolici din mango au antioxidanti cu proprietati anticancer. Mango este bogat in pectina. Cercetarile arata ca pectina are efect protector impotriva cancerului tractului gastrointestinal. - Ajuta in digestie
Mango ajuta la tratarea problemelor de digestie. Mango contine enzime digestive care ajuta la facilitarea absorbtiei de catre organism, acest lucru imbunatatind digestia. Fibrele continute d emango de asemenea ajuta la digetsie. - Previne bolile de inima
Mango e o excelenta sursa de vitamina A,E si seleniu care ajuta la protejarea impotriva bolilor deinima. Mango este de asemenea bogat in vitamina B6, care joaca un rol in prevenirea bolilor inimii. - Scade colesterolul rau
Nivelul ridicat de pectina si Vitamina C din mango a fost dovedita ca scade nivelul colesterolului rau LDL. - Din moment ce mango este bogat in potasiu, poate ajuta la reglarea tensiunii arteriale. Consumarea regulata a acestui fruct ajuta la stabilizarea tensiunii mici.
- Imbunatateste memoria
Mango contine glutamina, aciud care este recunoscut ca imbunatateste memoria si mentine active celulele creierului. - Reduce riscul de diabet
Frunzele de mango normalizeaza nivelul d ensulina din sange. Fierbe 15 frunze proaspete demango in apa. Lasa-le peste noapte apoi consuma decoctul strecurat dimineata. Acesta te va ajuta sa reduci nivelul zaharului din sange. - Imbunatateste sanatatea ochilor
Mango contine vitamina A, un antioxidant puternic, cunoscut ca mentine sanatatea ochilor si protejeaza vederea. - Benefic pentru piele
Fiind bogat in vitamina A, mango este foarte bun pentru piele. Ajuta la stimularea circulatiei sangelui in membrane si piele, fiind foarte de ajutor pentru o piele frumoasa. - Trateaza anemia
Mango are un continut important de fier, care e benefic in tratarea anemiei. Vitamina C din mango ajuta la o absorbtie mai buna a fierului, facandu-l benefic pentru femeile insarcinate si cei care sufara de anemie.