Intrebari si raspunsuri despre ciocolata
Ce risc daca mananc prea muta ciocolata?
In nici un caz o criza de ficat, boala care nici nu exista de fapt. Ceea ce numim noi criza de ficat este o problema de digestie. Ca toate alimentele bogate in materie grasa (cel putin 30%), ciocolata este suspectata ca ar da dureri de stomac (cu arsuri gastrice, balonari, diaree si/sau constipatie). In special ciocolata “light”, care este mai grasa si contine mai multi polioli (zaharuri care provoaca diaree si crampe). Remediul in acest caz: bea un ceai de menta pentru calmarea stomacului si intestinelor.
De ce o mananc cu atata placere?
Pentru ca ciocolata are un efect euforizant si anxiolitic. Mai ales cea neagra, care are mai multa cacao si este foarte bogata in feniletilamina, precursorul serotoninei, o substanta care joaca un rol important in ridicarea moralului. E considerata de multi medici ca fiind un (usor) antidepresiv natural.
Ciocolata este si foarte bogata in magneziu (410 mg la 100 g), care are si el efecte calmante si destresante. Nu se mai mira nimeni ca intr-un sondaj recent, 34% dintre francezi si 38% dintre canadieni marturiseau ca prefera sa rontaie o ciocolata decat sa faca sex.
Si mai pot sa dorm pe urma?
Da si nu… Nu e o idee prea buna sa mananci ciocolata multa inainte de culcare, pentru ca este un excitant care, ca si cafeaua sau ceaiul, ii poate impiedica pe insomniaci sa-si gaseasca somnul. In schimb, putina ciocolata inainte de a ateriza in pat, poate fi de folos. Este un afrodisiac fin, din cauza efectelor euforizante (ii dezinhiba pe timizi), dar mai ales pentru ca teobromina si cofeina pe care le contine sunt printre psihostimulantele majore. Ciocolata trezeste corpul si fantasmele. La fel ca si ceaiul si cafeaua, ciocolata favorizeaza performantele intelectuale, dar intr-un mod mai senzual.
E adevarat ca ciocolata da migrene?
Da. Pentru ca are in compozitie, ca si branza sau vinul rosu, iramina – un aminoacid care este printre principalii vinovati de declansarea migrenelor. Aceasta substanta stimuleaza in organism productia de hormoni care contracta vasele sangvine. Acestea reactioneaza si se dilata, ceea ce provoaca dureri consistente.Ciocolata nu este recomandata nici persoanelor care sufera de sindromul premenstrual (cam 50% dintre femei au aceasta bucurie lunara). In ciuda efectelor euforizante (efemere), s-a constatat ca ciocolata are tendinta de a agrava oscilatiile de dispozitie si durerea de sani in aceste perioade.
Pot sa ma aleg cu un herpes?
Nu. Insa ciocolata contine multa arginina (ca si nucile, mazarea si berea), un aminoacid care contribuie la proliferarea virala a herpesului. Deci, mai bine eviti sa mananci ciocolata cand esti deja atacata de un herpes. Daca nu te lasa poftele, asociaz-o cu lapte, care contine mari cantitati de lizina, un aminoacid care franeaza raspandirea virusului.
Sunt ciocolatomaniaca?
Poate, ca si majoritatea occidentalilor… Ciocolatomania este numele pe care il dam dependentei de ciocolata. Tendinta care, incurajata de producatori, se dezvolta in societatea noastra. Ciocolata este ca un fel de drog usor (dependenta comparabila cu cea de canabis), folosit impotriva stresului si a durerilor de inima.
Consumul individual de ciocolata creste considerabil in perioadele premenstruale, de depresii de sezon sau dupa o despartire (pana la 500 g pe zi). Indiferent de forma de prezentare, un francez mananca 6,69 kg de ciocolata pe an, un grec – 2,84 kg, un englez – 8,59 kg, iar recordul mondial e detinut de nemti – 10,12 kg.