Inlocuitorii de zahar
Multi considera ca inlocuitorii de zahar constituie o alternativa buna, care sa se foloseasca pentru orice, incepand cu bauturile si terminand cu prajiturile si bomboanele, deoarece nu contin calorii, deci nu ingrasa. Lumea consuma aceste produse crezand ca sunt eficace, deoarece sunt sarace in calorii. Studii recente arata insa contrariul. Persoanele care consuma cel mai mult asa-zisele bauturi dietetice au cele mai multe probleme cu greutatea.
O cercetare efectuata asupra a 75 000 de femei cu varste intre 50 si 69 de ani a constatat ca cele care utilizau surogatele de zahar, in decursul timpului, au castigat mai mult in greutate decat cele care nu le foloseau. Intr-un alt studiu, 30 de voluntari care au baut timp de 2 saptamani numai bauturi dietetice, fara zahar, au consumat mai multe alimente si au castigat mai mult in greutate decat atunci cand li s-a permis sa consume bauturi indulcite cu zahar. Azi se stie ca folosirea diferitilor inlocuitori de zahar prezinta o serie de probleme necunoscute pentru populatie. In primul rand, diversele tipuri de zahar artificial stimuleaza senzatia de foame, maresc pofta de mancare favorizand aportul de calorii. Zaharul artificial creste saucel putin mentine dorinta pentru zahar, miere si dulkciuri in general, ceea ce pentru diabetici este foarte rau.
In momentul in care folosim un inlocuitor de zahar, pe cale nervoasa, gustul dulce este semnalizat creierului care, neputand face deosebirea, da porunca pancreasului sa secrete insulina. Pancreasul se exeuta si pana cand poate, secretamai multa insulina, care scade glicemia uneori pana la valori critice, determinand o nevoie stringenta de a manca cu pofta. Dar mai exista un aspect si mai primejdios-nivelurile mari de insulina au multiple efecte nocive, in special asupra vaselor de sange.
In SUA, consumul anual de substante indulcitoare artificiale este de 10 kg pe cap de locuitor, dar in ciuda acestei cantitati, consumul de zahar este in continua crestere.
Inlocuitorii de zahar sunt cunoscuti de mai bine de 100 de ani. Aceste substante chimice depasesc capacitatea de indulcire a zaharului de 10 ori pana la 23000 de ori si cu exceptia aspartamului, nu furnizeaza calorii. Cea mai cunoscuta este zaharina. Majoritatea inlocuitorilor de zahar folositi in zilele noastre reprezinta un amestec de 10 parti ciclkamat si o parte zaharina. Studii efectuate recent pe animale, arata ca zaharina favorizeaza in special cancxerul de vezica urinara. In SUA, alimentele si bauturile care contin zaharina trebuie sa poarte o eticheta prin care consumatorul este atentionat asupra uneui potential efect cancerigen. In Canada este interzisa comercializarea zaharinei.
Aspartamul este o alta substanta folosita la indulcirea bauturilor,a adeserturilor si a altor produse alimentare. Se banauieste ca aspartamul ar fi implicat in inmultirea cazurilor de scleroza multipla si de afectiuni dermatologice. La temperatura de 30 grade, metanolul din aspartam se transforma in formaldehida, apoi, prin oxidare se ajunge la acid formic, care ajunge sa oxideze sangele. Cantitati mari de metanol pot duce la pierderea vederii. Aspartamul tulbura si procesele chimice din creier, dupa cum si nivelul glicemiei.
Cel mai recent inlocuitor sintetic de zxahar aparut pe piata este Acesulfam K, K fiind simbolul chimic pentru potasiu. Deocamdata lipsesc suficiente date pentru a aprecia daca substanta are sau nu efecte nocive. Cu toate acestea, ea se foloseste. Cea mai inteleapta atitudine este aceea de a renunta cu totul la inlocuitorii de zahar.