Dieta vegetariana, da sau nu?

Conceptul de a manca numai legume pentru a creste si mentine sanatatea nu este favorizat de toti nutritionistii,  care sunt de parere ca o dieta echilibrata e mai potrivita. Depinde de starea ta de sanatate, ca sa poti sa o mentii o perioada lunga de timp doar mancand legume dar cu deficiente de proteine, acizi grasi si anumite vitamine si minerale, lipsa acestora se va manifesta mai devreme sau mai tarziu.   O dieta tipica vegetariana include fructe si legume, ca fasole, mazare si seminte. Consulta un nutritionist despre importanta de a manca mai mult decat o grupa de manacare.

Beneficiile legumelor

Multe legume sunt bogate in fibre, antioxidanti, si impreuna cu vitamine si minerale. Fibrele sunt importante pentru curatarea tractului intestinal, stimuland digestia. Antioxidantii reduc distrugerea tesuturilor cauzate de radicalii liberi care sunt creati prin oxidarea anumitor compusi. Vitaminele sunt necesare pentru multe probleme de sanatate cum sunt functiile imunitare, repararea tesuturilor, productia de globule rosii si multe altele. Mineralele sunt esentiale pentru producerea enzimelor, imunitate, functionarea muschilor, si oase puternice. Exemplele bune pentru o nutritie exceptionala sunt morcovii, broccoli, legumele vrezi in general, cum sunt spanacul si salata.

 Dieta vegetariana, da sau nu?

Sa definim legumele
A manca strict doar legume ne poate priva de multe alimente hranitoare care presupunem ca sunt clasificate ca fiind legume dar de fapt nu sunt. De exemplu, rosiile, avocado, si maslinele sunt fructe, desi deseori sunt combinate cu legume in salate. Mai mult, fasolea, mazarea si nucile sunt de fapt legume. Aceste fructe si legume sunt importante intr-o dieta vegetariana datorita fibrelor solubile, acizilor grasi esentiali dar ele nu vor fi permise daca te limitezi la o dieta strict vegetariana.
Lipsa de calorii
O problema primara cand consumam doar legume este lipsa de  calorii. De fapt, multe legume cum sunt telina, morcovii, castravetii si salata, sunt alimente fara calorii, deoarece numarul de calorii pe care il au sunt mai putine decat continutul de energie de care ai nevoie sa le digeri. Se estimeaza ca sunt necesare 80 de calorii sa mesteci sa digeri si sa procesezi legume de marime obisnuita . Dar majoritatea nu contin multe calorii. Rezultatul de a consuma numai legume inseamna o pierdere in greutate si lipsa unei nutritii complete.
Dieta vegetariana, da sau nu?
Lipsa de proteine si grasimi
O alta problema majora in legatura cu dieta bazata pe legume este lipsa proteinelor si a acizilor grasi esentiali. Multe legume contin unele proteine, in special spanacul, asparagusul si broccoli. Mai mult, alaturi de anumite legume, boabele de soia, proteina vegetala e incompleta pentru ca nu contine toti aminoacizii esentiali de care are nevoie organismul uman. Acizii  grasi esentiali sunt importanti pentru formarea de celule si hormoni steroidali. O lipsa de proteine si grasimi nu numai ca inhiba cresterea dar pot duce la deteriorarea tesuturilor si compromiterea imunitatii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *