Dieta antiinflamatoare

Potrivit dr. Karen Lamphere, cele mai multe boli au o etiologie subdiacentă care implica inflamatia. Artrita, bolile inflamatorii intestinale, astm, alergii, boli de inima, cancer, Alzheimer si diabet zaharat pot fi agravate în funcție de dieta unei persoane. Lamphere, un nutritionist din Edmonds, Washington, prevede o dieta anti-inflamatoare ca o modalitate de a ajuta pacientii cu boli inflamatorii , precum și ca acestia sa ramana sanatosi.

Ce este o dieta anti-inflamatoare?
Dieta anti-inflamatoare este compusa din alimente sănătoase, neprelucrate. Grasimile anti-inflamatorii sunt o piatra de temelie a acestei diete. Lamphere recomandă alimente bogate in omega-3, acizi grași, cum ar fi somon sălbatic, sardine, hering, ansoa, seminte de in, cânepă și nuci. În plus, alte alimente anti-inflamatorii includ ulei extra-virgin de măsline, ulei de avocado, ulei de seminte de in, ulei de cânepă și ulei de nucă.

Fructele si legumele sunt bogate in antioxidanti care reduc inflamatia. “Fructele și legumele bogate în antioxidanți sunt importante, în special ceapa, usturoi, ardei și frunzele verde inchis”, spune Lamphere. Ea adauga, “Acestea sunt bogate in carotenoide care combat inflamatia, vitamina K si vitamina E.”

Ierburile și condimentele includ compusi pentru a lupta impotriva inflamației. Lamphere explică, “turmeric, oregano, rozmarin, ghimbir si ceai verde contin bioflavonoide si polifenoli care reduc inflamația și limiteaza producția de radicali liberi.”

 

Dieta antiinflamatoare

Ea adauga: “Unii dintre cei mai puternici agenti anti-inflamatorii sunt ardeii și mirodeniile derivate din acestia, cum ar fi piper cayenne. Totul, de la ardei chili includ capsaicină, care este un inhibitor puternic de substanta P asociat cu procesele inflamatorii. “

Include proteine sanatoase in dieta, care sunt anti-inflamatoare. “Există o diferență între grasimi saturate si omega-3 din cereale- față de carnea de vită, acessta din urmă fiind o alegere mult mai sanatoasa pentru o dieta anti-inflamatorie.” Ea adauga, “În plus, ouăle ecologice  au o mai bună actiune anti-inflamatoare decât cele din comert.” Alegeți cu înțelepciune proteinele cu scopul de a reduce cantitatea de grasimi saturate din dieta.

Alimente anti-inflamatorii
Grăsimile nesănătoase dezvolta inflamatia.  ”Cei mai multi oameni mananca o dieta bogata in alimente procesate sau fast-food cu o multime de grasimi omega-6 -. Și nu consuma suficiente grasimi anti-inflamatorii omega-3 și asta duce la un dezechilibru care promovează inflamația [în organism]. “

Grasimile Omega-6 se gasesc in uleiurile de porumb, floarea soarelui, soia și arahide. “Aceste grasimi sunt inflamatoare, deoarece sunt metabolizate in compusi care promoveaza de fapt inflamatia,” spune Lamphere.

Carbohidratii rafinati sunt pro-inflamatorii. Faina rafinata, zaharul si alimentele bogate in indice glicemic exacerbeaza bolile inflamatorii. Lamphere avertizează, “Aceste alimente ridica nivelul de insulina si glucoza, care ridică nivelul inflamatiei.”

Alergiile alimentare sau sensibilitatile pot juca un rol in inflamatie. “Mulți oameni sunt intoleranti la proteinele din grâu și produse lactate, iar acest lucru poate iniția o cascada inflamatoare, care începe în intestin, dar poate avea anvergura in efecte sistemice”, spune Lamphere.

 

Dieta antiinflamatoare

Sfaturi pentru a începe o dieta anti-inflamatoare
Lamphere recomandă dieta anti-inflamatoare pentru persoanele cu afecțiuni inflamatorii, precum și oamenilor sănătoși, care sunt în căutarea unei diete bune. Iată câteva sfaturi pentru o dieta anti-inflamatoare.

1Redu aportul de grăsimi nesănătoase

Elimina uleiurile bogate in omega-6 (a se vedea mai sus), precum și margarina, alimentele prăjite și orice alimente care contin grasimi rele. Redu consumul de alimente bogate in grasimi saturate.

2Crește aportul de uleiuri monosaturate

Includeți mai mult ulei extra-virgin de măsline și acizi grasi omega-3 care se gasesc in pestele gras, ulei de pește, nuci și ulei de nuci, in și ulei de in, cânepă și ulei de cânepă.

3Taie carbohidrati nesanatosi

Elimina făina rafinata, zaharuri și alte alimente care sunt bogate în index glicemic.

4Include fructe si legume in dieta

Produsele cu conținut ridicat de antioxidanți sunt cele mai bune. Afine, căpșuni, și legume cu frunze verde inchis sunt alegeri excelente pentru o dieta anti-inflamatoare.

5. Condimente

Mananca mai multe ierburi și condimente anti-inflamatoare, ghimbir, turmeric, ardei roșu, usturoi si ceapa.

6. Elimina alimentele care provoaca sensibilitate

Evitati alimentele pe care nu le tolerati sau care duc la sensibilități și alergii. Dacă nu sunteți sigura ce tip de alimente cauzează probleme, Lamphere recomandă o dieta de eliminare.

7.  Redu stresul

Deși acest lucru nu este legat de alimente în sine, reducerea stresului poate promova anti-inflamația. Există, de asemenea, o șansă că, odată ce începeti să mâncați alimente anti-inflamatorii, vă veți simți mai bine și să veti fi capabile să va ocupati mai eficient cu factorii de stres de zi cu zi, de asemenea.

Ceea ce mananci poate afecta modul în care te simți, mai ales dacă suferi de boli inflamatorii. Incearca dieta anti-inflamatoare – nu ai nimic de pierdut ci numai de castigat sănătate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *