Crostata di prugne

Crostata di prugne  este o tarta ce are la baza o umplutura cu gem de prune. Aceasta se mai poate face cu tot felul de gemuri, inclusiv de cirese si de capsuni, insa daca doriti sa ii dati un plus de savoare, e de preferat sa folositi gemul de prune facut in casa. Crostata di prugne este o gustare ideala atat pentru cei mari cat si pentru cei mici.

Portii: 6

Ingrediente:

  • 350 g faina neteda
  • 125 g de zahar
  • 180 g unt (la temperature camerei)
  • 1 ou intreg
  • 2 galbenusuri de ou
  • 1 varf de cutit de sare
  • 225 g gem de prune
  • Coaja rasa de la o lamaie

 

Mod de preparare:

  • Se toarna faina pe o suprafata de lucru, pentru a forma o moliva, cu o gaura in mijloc.
  • In gaura, se adauga zaharul.
  • Adaugati un varf de cutit de sare.
  • Adauga oul intreg si galbenururile de ou.
  • Adaugati untul.
  • Adaugati coaja de lamaie rasa.
  • Se amesteca ingredientele cu faina cu ajutorul unei furculite sau a degetelor.
  • Adaugati apa cat este necesar pentru a obtine un amestec de aluat umed, dar nu foarte moale.
  • Folosind mainile, formati aluatul si presarati  usor suprafata de lucru cu faina pentru a preveni lipirea aluatului de suprafata.
  • Intindeti aluatul pana cand este frumos si ferm, fara sa fie lipicios.
  • Cand aluatul este neted, si elastic, formati o forma rotunda.
  • Se acopera cu o folie de plastic, si se pastreaza in frigider pentru aproximativ 30 de minute pana la o ora.
  • Incalziti cuptorul la 175 de grade.
  • Scoateti aluatul din frigider.
  • Ungeti cu unt o tava pentru tarta de 28 cm in diametru si 2 cm adancime, cu fund detasabil. Crostata di prugne
  • Se presara cu o cantitate mica de faina.
  • Se taie aluatul in 2 parti. O parte ar trebui sa fie de ¾, iar cealalta ar trebui sa fie de ¼.
  •  De pe suprafata presarata cu faina, indreptati aluatul intr-o forma rotunda pentru a se putea aseza in tava. Crostata di prugne
  • Puneti aluatul in tava.  Crostata di prugne
  • Cu degetele apasati aluatul pentru a se aseza uniform in tava.
  • Cu o furculita, intepati uniform suprafata de patiserie. Acest lucru va preveni umflarea produsului in timpul coacerii.
  • Se toarna gem de prune in centrul tartei. Crostata di prugne
  • Folosind o lingura, se distribuie uniform gemul, exceptand marginea. Crostata di prugne
  • Rulati bucatile mici ramase pentru a forma benzi de aproximativ 1 cm grosime.  Crostata di prugne
  • Asezati benzile peste gem. Crostata di prugne
  • Apoi, puneti mai multe benzi perpendicular peste gem. Crostata di prugne
  • Taiati o bucata de aluat in bucati foarte mici. Rulati-le in bile mici.
  • Adaugati bilele mici de aluat in centru fiecarui patrat.  Crostata di prugne
  • Ar trebui sa arate ca in imaginea ce urmeaza. Crostata di prugne
  • Puneti ultima banda din jurul margini.
  • Puneti  tarta la cuptor, pentru aproximativ 35 minute sau pana cand aluatul este maro-auriu.
  • Scoateti din cuptor si lasati sa se raceasca. Crostata di prugne
  • Dupa racire se taie felii si se serveste. Crostata di prugne

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *