Crostata di prugne
Crostata di prugne este o tarta ce are la baza o umplutura cu gem de prune. Aceasta se mai poate face cu tot felul de gemuri, inclusiv de cirese si de capsuni, insa daca doriti sa ii dati un plus de savoare, e de preferat sa folositi gemul de prune facut in casa. Crostata di prugne este o gustare ideala atat pentru cei mari cat si pentru cei mici.
Portii: 6
Ingrediente:
- 350 g faina neteda
- 125 g de zahar
- 180 g unt (la temperature camerei)
- 1 ou intreg
- 2 galbenusuri de ou
- 1 varf de cutit de sare
- 225 g gem de prune
- Coaja rasa de la o lamaie
Mod de preparare:
- Se toarna faina pe o suprafata de lucru, pentru a forma o moliva, cu o gaura in mijloc.
- In gaura, se adauga zaharul.
- Adaugati un varf de cutit de sare.
- Adauga oul intreg si galbenururile de ou.
- Adaugati untul.
- Adaugati coaja de lamaie rasa.
- Se amesteca ingredientele cu faina cu ajutorul unei furculite sau a degetelor.
- Adaugati apa cat este necesar pentru a obtine un amestec de aluat umed, dar nu foarte moale.
- Folosind mainile, formati aluatul si presarati usor suprafata de lucru cu faina pentru a preveni lipirea aluatului de suprafata.
- Intindeti aluatul pana cand este frumos si ferm, fara sa fie lipicios.
- Cand aluatul este neted, si elastic, formati o forma rotunda.
- Se acopera cu o folie de plastic, si se pastreaza in frigider pentru aproximativ 30 de minute pana la o ora.
- Incalziti cuptorul la 175 de grade.
- Scoateti aluatul din frigider.
- Ungeti cu unt o tava pentru tarta de 28 cm in diametru si 2 cm adancime, cu fund detasabil.
- Se presara cu o cantitate mica de faina.
- Se taie aluatul in 2 parti. O parte ar trebui sa fie de ¾, iar cealalta ar trebui sa fie de ¼.
- De pe suprafata presarata cu faina, indreptati aluatul intr-o forma rotunda pentru a se putea aseza in tava.
- Puneti aluatul in tava.
- Cu degetele apasati aluatul pentru a se aseza uniform in tava.
- Cu o furculita, intepati uniform suprafata de patiserie. Acest lucru va preveni umflarea produsului in timpul coacerii.
- Se toarna gem de prune in centrul tartei.
- Folosind o lingura, se distribuie uniform gemul, exceptand marginea.
- Rulati bucatile mici ramase pentru a forma benzi de aproximativ 1 cm grosime.
- Asezati benzile peste gem.
- Apoi, puneti mai multe benzi perpendicular peste gem.
- Taiati o bucata de aluat in bucati foarte mici. Rulati-le in bile mici.
- Adaugati bilele mici de aluat in centru fiecarui patrat.
- Ar trebui sa arate ca in imaginea ce urmeaza.
- Puneti ultima banda din jurul margini.
- Puneti tarta la cuptor, pentru aproximativ 35 minute sau pana cand aluatul este maro-auriu.
- Scoateti din cuptor si lasati sa se raceasca.
- Dupa racire se taie felii si se serveste.