Combina alimentele in mod inteligent
Gradul in care putem digera si absorbi in mod corespunzator alimentele, cu componentele lor functionale, determina valoarea pe care o capatam de la ele. Combinarea alimentelor poate sa ajute ori sa impiedice in mod insemnat aceste procese. Combinatii nesatisfacatoare de alimente in cadrul aceleiasi mese pot incetini sau distruge complet digestia si absorbtia de calitate. Pe de alta parte, combinarea inteligenta a alimentelor in cadrul aceleiasi mese poate imbunatati specatculos procesele respective.
Elementele de baza ale combinarii alimentelor la orice masa sunt:
1. Mancati fructe doar cu alte fructe. Asta inseamna ca puteti avea o masa care sa fie uun corn de abundenta a fructelor. De exemplu, pentru un excelent mic-dejun sau gustare, amestecati suc de ananas si fructe proaspete(banane, afine, piersici) cu cateva capsune decongelate. Pentru cea mai buna combinatie digestiva, evitati sa mancati fructe impreuna cu lactate, proteine, vegetale, sau orice alte alimente. Consumul fructelor(cu exceptia cazului in care ele reprezinta masa in sine) trebuie facut cu minimum 20 de minute inaintea unei mese care nu contine fructe. Dupa o masa care nu este formata din fructe, este recomandabil sa asteptati minimum 45 de minute inainte de a manca fructe.
2. Atunci cand mancati alimente pe baza de proteine-indiferent daca sunt de natura animala sau vegetala-consumati un singur tip la orice masa.De exemplu, alunele si semintele, pestele, fasolea uscata, ouale, fiecare dintre aceste reprezinta un tip.
3.In combinatie cu alimentele pe baza de proteine, consumati o cantitate mare de salata proaspata, sau alte vegetale crude si/sau preparate cu continut redus de amidon-cum sunt cele cu frunza verde inchis de toate soiurile, broccoli ori morcovi.
4. La aceeasi masa, evitati sa combinati alimentele pe baza de proteine cu alimente zaharoase, cu vegetale cu continut mare de amidon, asa cum sut cartofii, cu paste fainoase sau cu dovleci. O exceptie de la aceasta regula este faptul ca orezul brun integral se combina bine cu alimentele pe baza de proteine.
5. Aproape toate vegetalele se combina bine intre ele, indiferent de continutul de amidon. Puteti pregati o masa intreaga formata numai din vegetale diverse. De exemplu, cartofi copti insotiti de o salata mare si colorata. Cheia o reprezinta varietatea.