De ce ne ingrasam? Intelepciunea conventionala spune ca ne ingrasam din cauza ca mancam prea mult si facem prea putin efort. Exista o ampla evidenta pentru a sprijini aceasta afirmatie, dar in ultima vreme, o explicatie alternativa pentru obezitate a castigat teren.
Zaharul ingrasa
Gary Taubes, om de stiinta si scriitor si Dr. Robert Lustig, sugereaza ca nu toate caloriile sunt egale. Ei atribuie cresterea rapida a obezitatii la consumul de zahar si carbohidrati in dieta noastra.
Taubes sugereaza ca caloriile din fructoza, un tip de zahar, au un mare impact in luarea in greutate decat caloriile din alte surse. Efectele fructozei sunt insulina care determina acumularea de grasimi. Fructoza este metabolizata de celulele ficatului. O parte este transformata in grasime, care se acumuleaza in ficat, facandu-l mai rezistent la actiunea insulinei.
Asta duce la niveluri ridicate de insulina si acumularea de grasime. Obezitatea este rezultatul celulelor grase dupa consumarea de mancaruri care contin fructoza.Dr. Lustig are o viziune asemanatoare despre zahar. El sugereaza ca si alcoolul sau nicotina, zaharul afecteaza centrii creierului care produc placere, de aceea multi dintre noi suntem dependenti de el. Ca si alte tipuri de dependente, trebuie crescuta cantitatea de substanta pentru a obtine efectele dorite. In alte cuvinte, trebuie sa continuam sa mancam mai multe produse care contin zahar pentru a ne simti bine. Ca rezultat, ne ingrasam. Lusting sugereaza ca vanzarea zaharului ar trebui limitata precum a alcolului si a tutunului.
Dupa cum te-ai asteptat, nu toata lumea e de acord ca zaharul e toxic.Dr. David Katz de la Yale University e de acord ca avem prea mult zahar in dieta dar nu considera ca zaharul este nociv. El puncteaza ca laptele de mama e foarte dulce si ca fructoza, tipul de zahar despre care Dr. Lustig crede ca e cel mai nociv, se gaseste in fructe. Nimeni nu sugereaza ca vanzarea de fructe ar trebui restrictionata.
Spre deosebire de laptele matern, bauturile carbogazoase, energizantele, contin o cantitate mare de zahar, dar nu ofera nutrienti-sunt doar calorii goale. Desi sucurile de fructe au valori nutritionale, si ele contin mult zahar. Parintii vad deseori sucul de portocale ca o sursa esentiala de vitamina C pentru copiii lor, dar copiii cu o dieta adecvata nu vor fi privati daca sar peste sucul de portocale.
Dr. Lustig recomanda consumul de carbohidrati cu fibre. El sugereaza ca fibrele diminueaza insulina pe care o acumulezi prin carbohidrati. Deci, daca achizitionezi mancare bogata in carbohidrati, uita-te la lista de ingrediente, si nopteaza pentru ceteva grame de fibre.
Este o calorie doar o calorie sau sunt calorii mai periculoase decat altele? Nu cred ca vom avea unraspuns definitiv pentru o vreme, dar in acelasi timp, putem sa mai reducem din consumul de zahar.