Beneficiile iaurtului
Iaurtul este binecunoscut pentru beneficiile sale in sanatate, pentru valorile nutritionale, ca si sursa de calciu, proteine, pentru potentialul sau incredibil de a imbunatati sistemul digestiv, si chiar de a preveni infectiile. Femeile din Grecia antica foloseau iaurtul pentru frumusetea pielii, cunoscandu-i efectele, iar in zilele noastre, este folosit de femeile din intreaga lume. Iaurtul a fost folosit in Grecia sute de ani, pentru piele. Astazi, companii de pe intregul mapamond au dezvoltat produse pe baza de iaurt, pentru ten, fiind folosit in diferite creme si produse. Extern, acidul lactic si enzimele din iaurt ajuta la hidratarea pielii, lasand-o moale si catifelata. Proprietatile de curatare care il fac benefic pentru digestie purifica pielea de asemenea, atat prin aplicarea directa, cat si prin alimentatie. Ca remediu pentru arsurile provocate de soare, acesta usureaza durerea si calmeaza roseata. Aplicat pe scalp, iaurtul ajuta la combaterea matretii. Atunci cand il combinam cu miere si suc de lamaie, iaurtul devine o masca hidratanta si exfolianta, foarte buna pentru catifelarea pielii fetei si a gatului. Iaurtul poate fi consumat ca atare sau cu alte ingrediente naturale. Indiferent daca utilizezi iaurtul extern sau ca aliment ori in diferite preparate, trebuie sa ai grija sa alegi iaurtul ce contine culturi active pentru a beneficia de calitatile lui. Este bine sa consumi iaurt simplu, fara arome sau indulcitori. Alte beneficii ale iaurtului sunt efectele asupra sistemului imunitar. Acesta incurajeaza bacteriile bune sa se multiplice. Ele ajuta la digestie si previn afectiunile de la nivelul stomacului. De asemenea, sunt de mare utilitate in prevenirea infectiilor vaginale. Iaurtul trebuie consumat proaspat si tinut la frigider. Iaurtul tratat poate avea o viata lunga dar nu ofera valorile nutritionale ca si iaurtul din culturi vii, pentru ca procesarea distruge culturile. Pentru a obtine cele mai sanatoase rezultate din iaurt, trebuie sa citesti cu atentie eticheta.
Pentru a adauga mai mult iaurt la dieta ta zilnica, iata cateva alternative si sfaturi:
– inlocuieste maioneza si dressingul de la salata cu iaurt
– inlocuieste inghetata si milkshake-ul cu iaurt inghetat amestecat cu fructe
– foloseste branza din iaurt in loc de crema de branza
– foloseste iaurtul la marinarea carnii de porc si pui
– iaurtul poate fi folosit si la gatit, dar isi va pierde proprietatile la temperaturi mari sau la fierbere.