Alimenteaza-te fara toxine
Pentru ca impiedica absorbtia lipidelor, fibrele alimentare scad riscul aparitiei aterosclerozei (depunere de grasimi pe peretii arterelor) .
Exista doua categorii de fibre alimentare: solubile (se dizolva in apa) ce ingreuneaza digestia (se intilnesc in fructele cu simburi: mere, pere, struguri, gutui -, dar si in alge) si insolubile (absorb apa) care faciliteaza tranzitul intestinal (se gasesc in legumele verzi, cereale, cartofi).
Dupa o masa bogata in fibre alimentare, vei constata ca ti se va face foame foarte greu (acestea se imbiba cu apa in stomac si se creeaza senzatia de satietate pentru mult timp).
Avantajele consumui de fibre alimentare
• ajuta la mentinerea constanta a greutatii
• reducerea aportului energetic cu 5-10%
• diminuarea nivelului de colesterol din singe cu 10-15%
• pastrarea glicemiei (nivelul zaharului din singe) la un nivel constant dupa luarea mesei
• au efect laxativ
• au rol important in prevenirea aparitiei cancerului de colon si a sindromului de colon iritabil
• o asimilare mai buna de catre organism a calciului si a fosforului
• reducerea riscurilor de a face ulcer peptic si duodenal
• asigurarea protectiei arterelor si prevenirea bolile coronariene
Unui adult i se recomanda sa consume pe zi 25-30 g de fibre alimentare.
Pentru copii, necesarul zilnic de fibre se calculeaza in functie de virsta si dupa urmatoarea formula: (Virsta+5).
SFATURI PRACTICE
*Variaza alimentele care contin fibre: consuma fructe, legume, leguminoase si cereale.
*Pentru accelerarea tranzitului intestinal, nu ocoli alimentele ce contin fibre insolubile (migdale, piine din tarite de griu, prune uscate). Atentie! Nu abuza de acestea, deoarece risti sa te confrunti cu tulburari gastrice si intestinale.
Atentie
Consumul unui numar foarte mare de fibre poate fi daunator pentru unele persoane cu stomac sensibil. Acestea se pot confrunta cu balonari, colita si diaree. De exemplu caisele (contin pectine) sunt bine tolerate de organism, in schimb rosia este bogata in fibre, dar poate irita un stomac sensibil.
Principalele surse de fibre alimentare (pentru 100 g):
Anghinare – 5 g
Ridiche 3 g
Morcov 3g
Laptuca 2 g
Ciuperci 2,5 g
Varza 4g
Patrunjel 9g Praz 4 g
Faina completa 9 g Piine alba 1 g
Piine integrala 9 g
Orez alb 1,5 g
Migdale 14 g
Alune de pamint 8g
Curmale 9 g
Prune uscate 17 g
Piersici 2 g
Zmeura 7,5 g
Coacaze 7 g